söndag 10 juli 2011

rara röda bär

Öppet i butiken idag! 
Söndag kl 12-16






Kalassaft av körsbär och röda vinbär

5 liter (2 ½ kg) röda vinbär
3 liter (1 ½ kg) söta körsbär
2 liter vatten
2 kg (2,5 liter) socker

Vinbären behöver inte repas och körsbären behöver inte kärnas ur. Lägg alla bären i en stor kastrull. Häll på vattnet och koka sakta under lock i 30 minuter. Mosa bären med en slev så att saften pressas ur. Sleva upp lite i taget av bärmassan från kastrullen och lägg i silduk. Låt självrinna över en stor skål eller hink i minst 1 timme. Häll sedan den avrunna saften i kastrull, koka upp saften och tillsätt socker. Rör om då och då så att sockret löser sig. Skumma av ytan med en sked. Fyll väl rengjorda flaskor med saften, var noga med att fylla ända upp i flaskhalsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar